איך מתגברים על קנאה?

קנאה באחרים מערבת בתוכה כאב ותחושה עמוקה של חוסר אמונה וייאוש. קנאה לאחרים קשורה בפחד לאבד מישהו כמו גם בחוסר ערך עצמי. אבל אנחנו יכולים גם ללמוד המון מהרגשות האלו ולתעל אותם לטובתנו. קבלו 5 טיפים שיעזרו לכם לעשות זאת.

קנאה לאחרים או באחרים היא אחד הרגשות הקשים ביותר שמחבלים בחברויות ובמערכות יחסים רומנטיות. ישנם שני סוגים של קנאה הדומים מאוד זה לזה, אך יש ביניהם שוני המחייב להבדיל ביניהם, ולכן אתייחס לשני ההיבטים בנפרד.

קנאה באחרים

כאשר אני מסתכל על עצמי, אני מזהה כיצד הקנאה עולה במקומות בהם אני מתבייש. כך למשל, בקנאה שלי בגברים בעלי גוף רזה מסתתרת בושה על מבנה הגוף שלי. בקנאה שלי באנשים פתוחים חברתית, יש בושה על הסגירות שלי.
קנאה היא רגש מרוכז מאוד. היא מערבת בתוכה כאב ותחושה עמוקה של חוסר אמונה וייאוש, ההופכים לקנאה כאשר אני מסתכל על אנשים שיש להם את מה שאין לי. היא מגיעה לרוב עם תסכול מאחר והיא צומחת בתוכנו מאותה הקרקע הרגשית המצמיחה את התסכול שלנו.

הקנאה באחרים, על פניה, אינה מובילה לשום דבר טוב. היא רק משאירה אותנו חסרים, מתוסכלים, כואבים על מה שאין לנו, כמו רואים את מה שאין לנו, את מה שאנו לא יכולים לקבל.
אז מה טוב בקנאה? האנשים שאני מקנא בהם יכולים להוות השראה עבורי, אם אני מוכן לשנות את נקודת המבט שלי. זה אינו קל, משום שחוסר האמונה הנמצא בבסיס הקנאה מקשה עלינו לעשות זאת. אך אם צולחים את חוסר האמונה ומוכנים לתת לעצמנו צ'אנס, אזי האנשים בהם אנו רגילים לקנא יכולים להפוך להשראה.
מה מאפשר לאחרים להיות וליהנות ממה שלי קשה כל כך ליישום? במרוצת השנים היו מספר אנשים שעברתי מקנאה בהם ללימוד מהם. החלטתי שהם יהיו ההשראה שלי למציאות שאני לא רואה כיצד היא יכולה לקרות.
אין זה אומר שאחיה את החיים שלהם במדויק – כל אחד יוצר את המציאות שלו בדרכו ולפי מידת הפוטנציאל הטמונה בו, אך האנשים בהם אני מקנא יכולים לעזור לי להגשים את הפוטנציאל הטמון בי.

קנאה לאחרים

קנאה נוספת, מעט שונה, היא קנאה לאחרים. היא מופיעה לרוב בזוגיות אך גם בחברויות קרובות – והיא עולה כאשר אנו מרגישים פחד לאבד.
בכל פעם שמישהו מתרחק ממני מספיק כדי שאני אפחד לאבד אותו, עשויה לעלות קנאה. בהתאם למידת הפחד בתוכי כך עוצמתה של הקנאה, שעשויה במקרים מסוימים לגרום לנו להתנהג בצורות מביכות למדי.
הקנאה לאחרים קשורה בפחד לאבד כמו גם בחוסר ערך עצמי. כאשר אני מפחד לאבד מישהו זה בגלל שאיני רואה ומבין את הערך שיש לי. איני מעריך את מה שאני נותן ולכן אני מאמין כי מי שלידי יוותר עלי בקלות. זו תחושה המגיעה ממקום כואב וחסר, חסר באהבה.
אך בו בעת זו גם המתנה של הקנאה, אם נסכים לעבור דרכה. היא מראה לי היכן איני מעריך את עצמי, היכן אני מוותר על עצמי, היכן אני מאמין שאני לא חשוב, שאין לי מה להציע. בכך היא מלמדת אותי לחזק את מידת החברות שלי עם עצמי, את מידת האהבה שאני רוחש לעצמי.
ככל שהאהבה לעצמי מתחזקת כך הביטחון שלי גדל ואיתו פוחתת הקנאה. זה לא מעלים את הפחד לאבד אך הופך אותו לקטן יותר, עוצמתי פחות. כזה שגם אם מי שלידי ילך ממני, יהיה לי קל יותר להתמודד עם אבל הפרידה.

אז מה עושים עם הקנאה הזו?

1. הסכימו להרגיש אותה. אל תשפטו את עצמכם – קנאה יכולה לעזור לכם אם תסכימו להודות בה.
2. הסכימו לתת מקום לאש הקנאה תוך התכוונות לפחד המסתתר מתחתיה. למעשה, כדי לעזור לעצמכם עם הקנאה, עליכם להסכים לפחד לאבד, לתת לעצמכם לפחד.
3. שאלו את עצמכם מדוע אתם מפחדים כל כך לאבד. במילים אחרות, מדוע לדעתכם אתם ראויים שהאדם הקרוב אליכם לא ירצה אתכם. מה לא מספיק טוב בכם? התשובות עשויות להישמע לכם הגיוניות ונכונות אם כי במרבית המקרים אין בינן לבין המציאות כל קשר. זכרו זאת ודברו על כך עם אדם קרוב שיידע לתת לכם נקודת מבט חכמה ואוהבת על מי שאתם באמת.
4. אם הפחד מציף אתכם ואתם רועדים מפחד, חשוב שתתנו לרעד להיות. זו הדרך של הגוף לשחרר את המתח של הפחד החוצה, פעולה שמתרחשת בקרב בעלי חיים באופן טבעי אך בני אדם מבקשים לעצור אותה. תרעדו כמה שאתם צריכים.
5. זכרו שהקנאה וכל הרגשות היוצרים אותם עוברים אם מוכנים לתת להם מקום.

לא לקנאה
הכותב הוא מחבר הספר "המדריך למרגיש המתחיל או מה לעזאזל עושים את כל הרגשות הללו?", מנדלי מוכר ספרים ברשת.